Concerten

learn more here We hebben wederom een majestueuze Mahlersymfonie op de lessenaar staan. Na succesvolle uitvoeringen van zijn tweede, derde en zesde symfonie, spelen we nu de zevende. Voor de pauze brengen we één van de grootste meesterwerken uit de klassieke periode ten gehore: Schuberts ‘Unvollendete’. 

Franz Schubert - Unvollendete Sinfonie D. 759 (nr. 8) in b (1822) - 25
Gustav Mahler - Symfonie nr.7 in e (1904/1905)
Dirigent: Jurjen Hempel

CONCERTEN

http://truongtho.net/map woensdag 25 april
20.15 uur Schönbergzaal Koninklijk Conservatorium Den Haag

link zaterdag 28 april
20.15 uur Studio 1 Muziekcentrum voor de Omroep Hilversum

zondag 29 april 
14.30 uur Concertgebouw Amsterdam
link

KAARTVERKOOP: Klik hier voor meer informatie

visit web page De Zevende symfonie van Gustav Mahler hoor je niet iedere dag in de concertzaal. Het is een uitgebreide, vijfdelige symfonie met ongebruikelijke instrumenten in een symfonieorkest, zoals mandoline en gitaar. Mahler noemde delen 2 en 4 ‘Nachtmusik’ en het Scherzo ‘Schattenhaft’, schaduwachtig. Vanwege deze nachtelijke sfeer en spookachtige geluiden wordt de symfonie ook wel ‘Lied der Nacht’ genoemd. Volgens de beroemde dirigent Gustavo Dudamel is het een kosmische symfonie: “Een symfonie van alles. Van chaos tot glorie, van sarcasme tot tederheid, van treurmars tot tango; het is een werk van zowel perfecte vormgeving als grote emoties.”
In oktober 1909 was het Gustav Mahler zelf die het Concertgebouworkest in de Nederlandse première van zijn zevende symfonie leidde. We zijn er trots op dit fantastische werk nu in drie prachtige zalen waaronder het Concertgebouw te kunnen spelen.

Franz Schuberts Onvoltooide Symfonie (‘Die Unvollendete’) is met raadselen omringd. Waarom maar twee delen? Zag hij geen noodzaak om een 3e en 4e deel te componeren, omdat hij alles in de eerste twee delen had samengebald en was zijn compositie zo al een volmaakte eenheid? Of stierf hij voortijdig? Na lang als achtste symfonie gezien te zijn, is ‘Die Unvollendete’ nu de zevende.
Ongeacht de nummering: ‘Die Unvollendete’ is een betoverend werk vol inventieve melodieën, dat direct zeer populair werd en is gebleven.

continue reading